Padelin nousukausi ja historia

PADELIN NOUSU SUOMESSA

Padel on noussut Suomessa trendilajiksi muutaman vuoden aikana ja vahva kasvu jatkuu yhä. Tarjontaa on edelleen vähemmän kuin kysyntää, vaikka uusia padelkenttiä rakennetaan jatkuvalla syötöllä. Pienemmillekin paikkakunnille nousee edelleen hyvää tahtia suuriakin padelhalleja. 

Suomesta löytyi yli 620 padelkenttää vuonna 2021 ja vuoden 2022 aikana rakennetaan jälleen lukuisia uusia kenttiä. Kokonaismäärä voi nousta hyvinkin 1000:n paremmalle puolelle. Padelkentät on ripoteltuna yli 120 kunnan alueelle ympäri Suomea. Suurimmissa kaupungeissa ja niiden ympäryskunnissa on yhteensä useita kymmeniä padelkenttiä. Varsinkin Etelä- ja Keski-Suomen sekä rannikon asukkaille on runsaasti padeltarjontaa.

Padelin harrastajamäärä kasvaa edelleen valtavalla vauhdilla. Tennis on lyöntien puolesta lähimpänä padelia ja moni tenniksenpelaaja onkin siirtynyt viime vuosina padelin pariin. Näin ollen padelin asema Suomessa vankistuu myös toisten mailapelien kustannuksella. Padel on sosiaalisempi laji, kuin tennis, squash tai sulkapallo ja lisäksi padel on melko helppo laji oppia. Nämä tekijät selittävät osaltaan padelin rakettimaisen kasvun Suomessa ja maailmalla. Padalkeskusten tarjoamat mukavuudet kuten kahviot, saunat ja lounget on otettu hyvin vastaan. Padelin pariin tullaan viihtymään, eikä vain suorittamaan. Padelissa on kaikki edellytykset kestosuosikiksi, mikäli junioritoiminta saa kunnolla tuulta alleen.

Padelin seuraaminen ja katsomalla oppiminen on nykyisin mahdollista monenkin eri kanavan kautta. Sosiaalinen media on pullollaan padel-aiheista sisältöä. Youtuben lukuisten opetusvideoiden ja ottelutallenteiden kautta pääsee hyvin nopeasti jyvälle lajin saloista. Huippupadelia on mahdollista seurata myös suorana. Suomen Padel Tourin (FPT) osakilpailuja on nykyisin mahdollista katsoa suorana IS-TV:n kautta. World Padel Tour (WPT) on padelin ammattilaissarja ja siellä pelaa maailman kärki. Jos kiinnostaa seurata padeltähtien otteita WPT:n kisoissa, niin ottelut on nähtävillä Viaplayn kautta. 

Padelturnauksia ja kilpailuja järjestetään lähes viikottain jossain päin Suomea. Kisoja löytyy kaiken tasoisille ja ikäisille pelaajille; miehille, naisille, junioreille ja senioreille. Kannattaa tutustua oman kotikunnan padeltarjontaan ainakin kenttien, padelseurojen ja kisojen osalta.

Padel lajiesittely

Padelin historia:

Padel on kehittynyt hiljalleen nykyiseen muotoonsa. Juuret ulottuvat 1800-luvun lopun Yhdysvaltoihin, jolloin tenniksestä alettiin tehdä padelin suuntaisia muunnelmia. Vasta vuonna 1969 peli oli kehittynyt niin lähelle nykyistä muotoa, että voitiin puhua samasta lajista. Ensimmäinen padelpeli pelattiin siis vuonna 1969 ja paikkana oli Meksikon Acapulco.

5 vuotta myöhemmin laji rantautui Espanjan Marbellaan pienten sääntö- ja kenttäuudistusten saattelemana. Marbellasta padel levisi ensin koko Espanjaan, missä se saavutti suuren suosion. Pian padelia pelattiin myös muualla Euroopassa. Samaan aikaan laji levisi sekä Pohjois- että Etelä-Amerikan mantereilla, missä on nykyisin valtava määrä harrastajia. Kansainvälinen padelliitto perustettiin vuonna 1991 ja heti seuraavana vuonna pelattiin ensimmäistä kertaa maailmanmestaruudesta. Padel nimi vakiintui vasta vuonna 1997. Ajan mittaan sääntöjä on myös viilattu lisää. 

Padelia pidetään yhtenä maailman nopeimmin kasvavista lajeista ja harrastajia on jo noin 20 miljoonaa. Padel on erityisen suosittua Espanjassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Padel Suomessa:

Suomen ensimmäinen padelkenttä rakennettiin vuonna 2003 Helsinkiin Hietaniemen rantaan, mutta laji ei levinnyt suuren massan tietoisuuteen vielä vuosiin. Ensimmäisiä sisäkenttiäkin saatiin odottaa vielä seitsemisen vuotta ja senkin jälkeen kenttiä rakennettiin hyvin harvakseltaan. Laji oli edelleen hyvin piilossa ja vain harva toimija uskalsi sijoittaa rahojaan padeliin. Padelin kasvu alkoi vuonna 2016, kun Espoon Kiloon avattiin ensimmäinen padeliin keskittynyt sisäpelikeskus. Siihen aikaan Suomessa oli vasta 20 padelkenttää ja harrastajia hyvin vähän. Padelin selkeä nousutrendi alkoi Suomessa vasta vuonna 2020, kun ensimmäiset padelia varten suunnitellut hallit avattiin. Sen jälkeen kasvutahti on ollut huimaa. Koronavuotena 2021 harrastajien ja seurojen määrä tuplaantui ja padelkenttien lukumäärä kolminkertaistui. Vuosi 2021 oli padelille jättimenestys.

AIKAJANA:

2022: Yli 900 padelkenttää, Suorat lähetykset FPT:n osakilpailuista

2021: Yli 620 padelkenttää, Yli 60 000 harrastajaa, 58 padelseuraa

2020: Reilu 200 padelkenttää, Noin 30 000 harrastajaa, 28 padelseuraa, Seinäjoelle ensimmäinen padelia varten rakennettu halli

2019: 90 padelkenttää, Noin 10 000 harrastajaa, 

2018: 50 padelkenttää

2017: 30 padelkenttää

2016: 20 padelkenttää, Espooseen Suomen ensimmäinen padeliin erikoistunut sisäpelikeskus, Suomen ensimmäiset padelseurat perustettiin

2010: Pyhtäälle avattiin ensimmäinen pysyvä sisäkenttä, 

2004: Suomen padelliitto aloitti toiminnan

2003: Piukku Kopiloff tuo padelin Suomeen